A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

El temps dels catalans

El Punt Avui+. Logotip.El Punt Avui+. Diumenge, 6 d’agost del 2017. Pàgina 4.

Opinió. Punt de Vista. Tribuna.

El temps dels catalans.

Brauli Tamarit Tamarit. Equip Matemàtica de la Història.

«La cultura creada pels nostres avantpassats ha patit i pateix una intensa labor de censura».

Monestir de Sant Pere de Roda.L’historiador Juli Gutièrrez Deulofeu, continuant la Matemàtica de la Història del seu avi Alexandre Deulofeu, en la seva obra i intervencions diu que els catalans solem oferir arguments exclusivament econòmics per justificar la nostra llibertat com a nació, quan els arguments de més pes són els culturals, entenent per cultura tot tipus de creació no només artística, sinó també filosòfica i científica.

Segons Alexandre Deulofeu, els pobles del món viuen en civilitzacions o cultures que se succeeixen les unes a les altres, amb una durada màxima d’uns 5.100 anys, dividides en tres cicles d’uns 1.700. El primer cicle repeteix els trets bàsics de la cultura precedent. El segon cicle és el de plenitud i mostra la seva veritable personalitat. El tercer cicle repeteix els trets bàsics dels dos cicles anteriors. Cada cicle està dividit en una primera fase creativa de fragmentació demogràfica d’uns 650 anys i una segona fase de gran unificació d’uns 1.050 anys, en què esdevenen els grans imperis. Exemples de cultures que descriu són, entre d’altres, la sumèria, l’egípcia i la grega.

Sant Pere de Roda, epicentre de la cultura romànica.Deulofeu demostra que l’Empordà i el Rosselló i, per extensió, Catalunya és, vers l’any 800, el bressol del segon cicle de la civilització europea occidental. És una realitat que, segons el periodista David de Montserrat, mereixeria un documental que continués Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur. La primera cultura que comença sent cristiana, generant, amb les seves virtuts i els seus defectes, el fonament ideològic de l’Europa occidental, expandint-se per la resta de continents amb l’impuls de descobridors i colonitzadors europeus, molts dels quals, catalans.

La vida mitjana aproximada dels imperis és d’uns 550 anys. Tot i que hi ha imperis que no han arribat a durar el que ha durat fins ara l’imperi espanyol, a la civilització europea occidental o catalana li queden uns 500 anys que resten del segon cicle i 1.700 anys del tercer.

Avui 6 d’agost, fa 85 anys que nasqué Lluís Maria Xirinacs i en fa 10 del seu sublim Acte de sobirania. Fou un estudiós del coneixement humà i creador d’una extensa obra de la qual destaca el Model Global de la Realitat, –Globàlium. És avui també un bon present, el que significa i aporta la solidesa creixent de l’equip de l’investigador Jordi Bilbeny, evidenciant de manera detectivesca que la cultura inicialment creada pels nostres avantpassats ha patit i pateix una intensa labor de censura a càrrec dels imperis que l’han dominat. Assenyala que ens cal impulsar una tenaç i curosa tasca de recuperació del veritable origen de les seves realitzacions, extensible a la d’investigadors d’altres cultures perseguides, com poden ser la maia o l’índia, tot permetent-nos descobrir, a la Humanitat, la veritat amagada sota l’estora de la història.

Enllaç de l’article original en català:

http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1209835-el-temps-dels-catalans.html