A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Llibres per entendre la crisi.

El Punt. Dimarts, 16 de desembre del 2008. Pàgina 12

Punt de vista. El lector escriu

.

Llibres per entendre la crisi.

Germà Seró. Premià de Mar (Maresme).

Diuen que no existeix cap manual per saber que passarà amb l’actual crisi. Tècnicament parlant és cert, però potser en un sentit més ampli no tant. Hi ha un llibre, o més ben dit, uns quants llibres, escrits per un polifacètic savi català que fou farmacèutic, químic, polític republicà i historiador.

M’estic referint a Alexandre Deulofeu i Torres (L’Armentera 1903-Figueres, 1978). Ell va escriure La matemàtica de la història, on explica els processos de les civilitzacions amb una gran precissió, com si fossin processos biològics. Algú el va equiparar amb filòsofs com Oswald Spengler o Arnold Toynbee, però Alexandre Deulofeu no era ni simplificador, ni pessimista. Però era català. En canvi, si hagués estat alemany, francès o anglosaxó, avui seria mundialment reconegut.

Modestament penso que ara més que mai és molt recomanable llegir les seves teories i una bona manera de fer-ho és començar per un llibret molt petit i econòmic, escrit amb força tendresa, per Juli Gutièrrez Deulofeu. El títol del llibre és: Alexandre Deulofeu. La matemàtica de la història, editat el 2004 per Llibres de l’Índex. Potser caldrà cercar-lo en llibreries de vell, però qui ho faci i el trobi no quedarà indiferent.