A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

La Matematica de la Història d’Alexandre Deulofeu.

La Vanguardia. Dijous, 28 de desembre 1967. Pàgina 46.

Llibre català.
Panorama d’activitats literàries, editorials i llibreteres.

«La Matemàtica de la Història» d’Alexandre Deulofeu.

Alexandre Deulofeu, simpàtic farmacèutic de Figueres, va publicar en 1951 la seva traducció al castellà de «La matemàtica de la Història», i ara ens dóna el seu original en català. La seva obra és de pretensió i el seu autor té dret a tenir-la. Pensa publicar en català els 17 volums que consta l’obra, de la qual només han aparegut els dos primers en castellà i ara aquest primer volum en el seu idioma original. Per Deulofeu, existeixen unes lleis biològiques de les quals els pobles no poden escapar. De la mateixa forma que existeix una justícia immanent que difícilment pot burlar-se, les lleis biològiques regeixen per tots i la història —segons ell— ens demostra com es produeixen les catàstrofes, atenint-se a un ordre cíclic, que difícilment es pot esbiaixar. L’erudició prodigiosa de Deulofeu deixa una mica desarmat quan anuncia els desastres futurs i aporta la prova de com es van acomplir els seus vaticinis anteriors. Deulofeu creu que Europa coneixent el negre avenir que li espera i més o menys els mitjans de no tenir-ho tan ombrívol, podrà detenir-se en el seu actual camí cap a l’abisme. Esperem que hi hagi una mica de bon judici.

Editorial Emporitana que ha llançat aquest llibre, prepara per dintre de poc, del mateix autor, «L’Empordà-Rosselló, bressol de l’escultura romànica».

J. V.

;