A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Figueres acollirà l’estrena del documental sobre Alexandre Deulofeu.

Ampliació: Figueres acollirà l’estrena del documental sobre Alexandre Deulofeu, un «historiador del futur» poc conegut.

Vilaweb. Dijous, 10 de novembre del 2016.

El treball, coproduït per Visiona TV i TV3, es veurà el pròxim 12 de novembre al Teatre Jardí i properament s’emetrà per TV3.

Aquest text és un servei de l’agència ACN. VilaWeb no ha intervingut ni en la selecció, ni en la redacció, ni en el contingut de la notícia.

10-11-2016, 14h46′.

ACN Figueres. Figueres acollirà l’estrena d’«Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur», un documental coproduït per VisionaTV i TV3, que vol «fer justícia» i donar a conèixer un personatge «apassionat» i «brillant», segons els seus impulsors. Al capdavant hi ha el nét, Juli Gutièrrez, i el periodista David de Montserrat, que s’han proposat difondre la vida, el pensament i les prediccions que va fer els anys quaranta a través de la teoria que va desenvolupar, «La matemàtica de la història», amb la qual va predir la caiguda de l’URSS o la reunificació d’Alemanya. «Tot el que pronostica es compleix; pot fer esfereir o ràbia, però la qüestió és que es capaç de prendre-li el pols a la història», subratlla Gutièrrez. L’estrena serà el 12 de novembre al Teatre Jardí de Figueres. Properament s’emetrà per TV3.

Alexandre Deulofeu ( L’Armentera 1903- Figueres 1978 ) va ser farmacèutic, polític, escriptor i creador de la teoria de «La matemàtica de la història», detallada en vuit volums, amb la qual va demostrar que es podien predir grans canvis geopolítics amb dècades d’antelació. Va ser un personatge excepcional que durant l’exili a França va tenir una particular ambició: voler entendre i predir la història a través d’un model matemàtic que permetés «imaginar» el món del futur. Una tasca que va continuar un cop retornat a Catalunya i a la que va dedicar amb fermesa la resta de la seva vida. A través d’aquesta teoria, va ser capaç de predir esdeveniments tant rellevants com la caiguda de l’URSS o la reunificació d’Alemanya i també fets que encara han de venir, com el final de l’«imperi espanyol» que va fixar l’any 2029. «Tot el que pronostica, es compleix», assenyala Juli Gutièrrez, nét de Deulofeu, que des de fa uns anys s’ha proposat «fer justícia» i donar a conèixer la seva vida i obra. Aquest documental, que s’estrenarà el pròxim 12 de novembre a Figueres, vol ser un començament. «Espero que no sigui l’última aproximació a Delofeu a aquest nivell», ha afirmat Gutièrrez, tot subratllant que l’objectiu final del seu avi va ser «aconseguir la pau mundial». El nét ha manifestat el desig que «la humanitat aprengui d’aquest empordanès, que va ser capaç de dibuixar el futur dels pobles i donar un missatge d’esperança, de que les coses es poden fer bé malgrat que s’hagin de fer perquè toca».

Un documental «equilibrat».

Juli Gutièrrez ha agraït l’interès i «atreviment» del periodista David de Montserrat, que ha estat el coordinador del documental, així com de Ferran Cera, productor executiu. En el documental, apareixen personalitats com ara Enric Pujol (doctor en Filosofia i Lletres per la UAB), la periodista i escriptora Patrícia Gabancho o Francesc Roca (doctor en Ciències Econòmiques per la UAB) que destaquen aspectes de la seva obra i que es barregen amb reflexions del mateix Deulofeu i amb Juli Gutíerrez com a veu principal. També apareixen dues germanes seves que recorden com era. El director del documental, Àngel Leiro, ha admès aquest dijous que han abordat aquest treball amb algunes dificultats tècniques, com ara la falta de material d’arxiu o d’imatges, però que creu que han aconseguit l’«equilibri» necessari. El documental inclou escenaris com ara Montpeller, Buenos Aires, Madrid i Figueres, entre d’altres emplaçaments. Per la seva banda, el productor executiu de TVC Jordi Ambròs ha afirmat que van acceptar formar part del projecte perquè es tractava d’un personatge «interessant, desconegut, amb una obra ingent i una mena de mite que últimament s’ha fet més popular». Considera que el resultat del documental és de gran qualitat i que «va més enllà de la divulgació».

Un «deute pendent» per Figueres.

El documental comença amb l’exili de Deulofeu a Monpeller fins als seus últims dies. En ell es demostra un fet que acostuma a passar amb les grans figures com és no aconseguir el reconeixement que hauria merescut a la seva terra. Durant el documental, es diu que «malgrat la història li dóna la raó, el país li gira l’esquena». Finalment, però la seva teoria no acabarà essent tant desconeguda i es rebrà amb molt d’interès més enllà de l’Atlàntic, tal com s’explica al documental. Sobre aquesta falta de reconeixement, l’alcaldessa de Figueres ha admès que la ciutat té un «deute» amb aquest personatge i que aquest documental demostra la «connexió» entre Deulofeu i la potència cultural i política de principis del segle XX que contribuirà a fer «un relat de ciutat». També ha reivindicat que, més enllà de la «immensa ombra» de Salvador Dalí, hi ha personatges com Deulofeu que caldria recuperar. «Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur» s’estrenarà el pròxim 12 de novembre al Teatre Jardí de Figueres a les set de la tarda. I es preveu que es facin altres projeccions, com la que hi ha programada el 25 de novembre a Girona. TV3 també preveu emetre’l properament. El documental es va finançar amb micromecenatge a través de la plataforma TotSuma, amb la que es va aconseguir recaptar els 16.000 euros que necessitaven per fer-lo realitat. En total, van tenir 157 padrins que van fer-hi aportacions.

Enllaç de la notícia original en català