A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Deulofeu, el matemàtic de la història, de més a prop.

Deulofeu, el matemàtic de la història, de més a prop.

El Punt Avui+. Dijous, 15 de desembre del 2016, 2h. Cultura. Girona.

Demà es preestrenarà a Girona un documental que s’acosta a la figura del polifacètic farmacèutic empordanès.

Jordi Camps i Linnell. Girona.

Alexandre Deulofeu
Detall d’una fotografia d’Alexandre Deulofeu, documentada al web http://matematicadelahistoria.cat Foto: Arxiu.

Com un farmacèutic figuerenc apassionat de la història va predir abans de morir a finals dels setanta el desmembrament de la poderosa Unió Soviètica, la unificació alemanya i el seu consegüent poder a Europa, el lideratge xinès o uns Estats Units cada vegada més autoritaris i amb una creixent pèrdua de llibertats? Alexandre Deulofeu (1903-1978) ho va fer desenvolupant el que es coneix com la teoria de la matemàtica de la història i, encara que va ser un visionari, perquè fa una prospecció de la història del passat al futur, continua sent un desconegut a casa nostra.

Ara, dos anys després de la publicació del llibre La matemàtica de la història: Alexandre Deulofeu o el pensador global, escrit per l’historiador i nét del personatge, Juli Gutièrrez Deulofeu, un documental hi posa el seu gra de sorra per reivindicar la seva obra i figura.

Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur és una realització de VisionaTV i TVC que, abans de la seva difusió al programa Sense ficció, s’ha pogut veure a Figueres i, demà, es projectarà al saló de descans del Teatre Municipal de Girona (19h, gratuït). L’acte, promogut per la llibreria Les Voltes, el GEiEG i la Fundació Canigó, tindrà lloc amb la presentació de Pius Pujades i la intervenció de Juli Gutièrrez i el periodista David de Montserrat, impulsor i coordinador del documental. «Esperem que aquest treball situï al primer pla que es mereix el personatge, que si hagués nascut a Anglaterra o França segur el que tindria», van destacar a dir els tres. En to irònic, Juli Gutièrrez considera que són «gent valenta i intel·ligent aquells qui s’apropen a Deulofeu», mentre que David de Montserrat admet que es necessitarien «almenys 13 episodis» per cobrir mínimament la figura del polifacètic personatge.

Dirigit per Ángel Leiro (realitzador històric de Sputnik i de documentals com ara Adéu, Espanya?), el documental té en Juli Gutièrrez Deulofeu el fil conductor de la narració, que fa la cerca i s’entrevista amb testimonis i familiars. En el documental hi apareixen personalitats com ara els professors Enric Pujol i Francesc Roca, i la periodista i escriptora Patrícia Gabancho, que destaquen aspectes de la seva obra i que es barregen amb reflexions del mateix Deulofeu.

Fins ara tot el que va predir s’ha complert. Però es farà realitat que la fi de l’imperi espanyol i la independència de Catalunya arribaran cap al 2029? Per a aquesta resposta, haurem d’esperar.

Enllaç de l’article original en català